FASTSÆTTELSE AF BRYLLUPSDATOEN
Bryllup

Bryllup generelt

Traditionen siger, at gommen står for at lave brudebuketten

Traditionen siger, at gommen står for at lave brudebuketten, men ofte ender det med, at bruden er inde over valg af blomster, så hun er sikker på, den matcher stilen i brudekjolen. Vælger hun alligevel at lade sig overraske, henter gommen brudebuketten på bryllupsdagen og medbringer den til kirken, hvor den opbevares i våbenhuset, til bruden ankommer.

Gommens brystbuket laves gerne af en af den type blomster, der er med i buketten. Er der brudepiger eller brudesvende, får de ofte en miniature udgave af brude- og brystbuketten. Efter brudevalsen kan bruden vælge at samle sine ugifte veninder og kaste buketten ud i mængden. Den kvinde, der griber buketten, er ifølge overtroen den næste i rækken, der bliver gift.

Brudevalsen

Brudeparrets første dans som mand og kone, brudevalsen, danses efter bryllupsmiddagen og efter traditionen inden midnat. Musikken er Niels W. Gades brudevals fra 3. akt af balletten Napoli. Under dansen danner alle gæster ring om parret, og efter et stykke tid rykker de tættere og tættere på, så dansen til sidst ender i et bryllupskys.

Når dansen slutter, klippes tæerne af gommens sokker, så han ikke kan gå på frierfødder hos andre kvinder, mens brudens slør rykkes i stykker – jo mere ødelagt det bliver, jo mere lykke vil hun opleve i sit ægteskab.

Bordplanen og talerne

Både når det gælder bordplanen og talerækken til et bryllup, er der en bestemt etikette. Bordplanen har brudeparret i centrum placeret ved siden af hinanden, så gommen sidder til højre for bruden. Til venstre for bruden sidder hendes far og dernæst gommens mor. Til højre for gommen sidder brudens mor og derefter gommens far.

På samme måde som bordplanen har talerækken den nærmeste familie i centrum. Den første taler er værten, som oftest er brudgommen eller en af brudeparrets forældre, som byder velkommen. Herefter introducerer toastmasteren sig selv. Tænk grundigt over, hvem der skal have denne rolle.

Vælg en person der kan underholde selskabet uden at sætte sig selv i centrum, og allervigtigst – en person, der kan overholde klokken, så middagen inklusive indslag slutter inden midnat, hvor brudevalsen skal danses. Efter toastmasteren er talerækkefælgen denne: brudens far, brudgommen, forloveren, brudgommens far og til sidst bruden, hvis hun ønsker at sige noget. Herefter er talerækken fri, men sættes oftest efter, hvem der er tættest på brudeparret.

Morgengaven

Oftest bugner gavebordet af fine ting fra gæsterne, men til bryllupper er der også tradition for at brudeparret giver hinanden en gave, nemlig en morgengave. Gaven gives morgenen efter brylluppet, når brudeparret vågner. Tidligere var det kun bruden, der modtog en gave som en form for medgift, skulle hun ikke kunne klare sig godt i ægteskabet.

Senere udviklede gaven sig til en tak fra gommen for, at hun havde skænket ham sin mødom. I dag fejrer brudeparret hinanden og deres kærlighed ved at give en gave begge veje. Ofte er gaverne meget personlige og kan være et alt fra et smykke, et ur, et kunstværk, en rejse eller en anden form for oplevelse.

Læs mere om bryllupsplanlægning her.

Vielsesringene

Højre eller venstre ringfinger? Når der diskuteres bryllup, er det et af de spørgsmål, der oftest diskuteres, nemlig hvor vielsesringen egentlig skal sidde. Argumentet for venstre hånd er, at den er tættest på hjertet, og der løber en blodåre direkte fra denne finger og til hjertet, hvorimod der argumenteres for højre hånd, fordi det er den hånd, troskabsløftet afgives med.

Reglen er, at der faktisk ikke er nogen regel, men den løsning, der oftest vælges er, at sætte en eventuel forlovelsesring på venstre hånd og derefter flytte den over på højre hånd under vielsen, hvis den samme ring bruges som vielsesring. Bærer bruden to ringe, kan forlovelsesringen blive siddende på venstre ringfinger, mens vielsesringen sættes på højre.

Det mest klassiske valg af vielsesringe er glatte guldringe til både gom og brud, ofte med sten i brudens ring. Vielsesringe findes dog i alle metaller og udformninger og kan specieldesignes efter helt personlige ønsker.

Under vielsen er det oftest forloveren, der bærer ringene, men der kan også udpeges en særlig ringbærer. Har I valgt ikke at have nogle af delene, medbringer gommen ringene til vielsen.

Gæsternes påklædning

Huskeregel nummer ét som gæst? Vær aldrig overdressed i forhold til brudeparret. Det er deres dag, og de skal have lov til at være noget helt særligt. For herrerne betyder det, at det er okay at have samme type påklædning på som gommen, men ikke noget der er finere. Er gommen klædt i jakkesæt, så lad smokingen hænge hjemme i skabet. Er han derimod i kjole og hvidt, går smokingen an. For de kvindelige gæsters vedkommende er den vigtigste regel ikke at klæde sig i hvidt, eller nuancer der kommer tæt på.

På bryllupsdagen har bruden patent på den farve. Derudover mener nogle, at det heller ikke er velanset at komme i sort, da det opfattes som sorgens farve. Sort er dog efterhånden så stor en modefarve, at mange kvinder ikke tænker over det, men skal etiketten følges, er det god stil at spørge bruden, om det er i orden at møde op i sort. For kvinder er det okay at bære hatte eller hårbøjler i kirken, mens mændene skal tage dem af indenfor.

Mange bryllupsgæster vælger at bære ét sæt tøj i kirken og et andet til selve festen, da de ikke vil sidde i det store skrud i kirken. Det er helt op til den enkelte og afhænger ofte af, hvor god tid der er til omklædning mellem vielse og fest.

Er du i tvivl om noget i forhold til påklædningen, så ring og spørg brudeparret. Ofte gør de allerede opmærksom på en eventuel dresscode i invitationen, men er det ikke tilfældet, så spørg hellere en gang for meget, end en gang for lidt, så du ikke skuffer brudeparret ved at møde op i noget, der ikke lever op til deres forventninger. Som udgangspunkt er det dog altid godt at huske på, at brudeparret som oftest har gjort rigtig meget ud af dagen, så det er god stil at pynte sig til lejligheden.

Se en dygtig bryllupsfotograf på arbejde her.

Gommens bryllupstøj

Når der skal shoppes bryllupstøj til gommen, gælder det om at se på tidspunktet for jeres vielse. Den rette påklædning afhænger nemlig af, hvornår I har bestemt at sige ja til hinanden. Foregår vielsen om formiddagen kalder garderoben på et såkaldt Morning Suit – jaket – en jakke der går i spids bagtil – med tilhørende vest og eventuelt en høj hat, hvis stilen køres fuldt ud. Husk dog at tage hatten af i kirken. Til selve festen, skiftes der så til mørkt tøj eller den lidt mere festlige smoking.

Holder I et eftermiddagsbryllup er den korrekte påklædning til gommen kjole og hvidt. Rigtig mange mænd vælger at blive gift i smoking, men skal de helt traditionelle regler overholdes, er det ikke passende i kirken, da en smoking anses for festtøj, der først bæres efter kl. 17.00. Helt særligt gælder for mænd, der er militærpersoner, her vil det være oplagt at blive gift i gallauniform.

Som ekstra pynt vælger langt de fleste gomme at sætte en blomst i knaphullet, som matcher en af blomsterne i brudebuketten. Brystbuketter kan også vælges til brudens far, en eventuelt Best Man og små brudesvende for at dagens centrale personer skiller sig ud fra mængden.