Brudebuket
Bryllup

Valg af brudebuket

Brudebuketten er en vigtig del af brudens udseendende

Bryllupstraditionerne forskriver, at det er brudgommen, der vælger og køber brudebuketten til sin brud. Men at vælge den rette brudebuket er bestemt ikke en let sag, for valget af bukettens udseende skal leve op til flere ting.

Brudebuketten er en vigtig del af brudens udseendende

Vælg brudebukettens look

Der er selvfølgelig ikke to brudebuketter, der er ens, og hver eneste brudebuket bestilles og laves jo altid individuelt hos en blomsterbinder. Tænk derfor over vigtigheden, hvilken stil buketten skal have. Skal buketten være mere traditionel, så den er rundformet, eller skal den laves mere dråbeformet eller bueformede.

Dragsholm slotsbryllup

Brudebukettens størrelse

Brudebukettens størrelse varierer selvfølgelig i  et utal af alt fra store bryllupsbuketter til små buketter. Derfor er det væsentligt at gå efter brylluppets øvrige udsmykning og brudens udseendende. Er bruden for eksempel lav, så kan en stor buket se for tung ud.

Valget af blomsterne

Året rundt kan alle blomster findes og brygges ind i en brudebuket, men oftest er årstidens blomster billigere og flottere. Ved sommetid kan man vælge kornblomster, valmuer, liljer, roser og brudeslør, mens en brudebuket ved et efterårsbryllup for eksempel kan indeholde lyng, solsikker, bær og grene.

Sørg for at vælge din ynglingsblomst

Udover årstiden, er det også oplagt at vælge de blomster, der har en personlig betydning for jer. Det kunne for eksempel være de blomster, gommen gav bruden for første gang eller en anden ynglingsblomst, som I begge relaterer til jeres forhold.

Brudebukettens farver

Valget af blomsterne sprænger selvfølgelig udfra valget af farver. Farvevalget er flottest, hvis det passer sammen med den øvrige bryllupspynt, og ikke mindst brudens udseende som for eksempel hendes hår – og øjenfarve og brudekjole.

Undersøg priser

Vil du være sikker på den brudebuket du vælger, holder hele bryllupsdagen, så pluk ikke de nærmeste vejkantsblomster, men få en blomsterbinder til at binde den for dig. Sæt derfor penge i bryllupsbudgettet af til brudebuketten, for den kan koste alt fra et par hundrede kroner til langt over tusinde kroner. Forhør dig om priser i forskellige blomsterbutikker, og spørg hvad du kan få de penge, du har sat af.

Læs om bryllupsmusik her

Vælg din blomsterbinder

Det er altid en super idé at vælge en blomsterbinder, der ligger tæt kirken, I skal vies i, da buketten først skal hentes få timer før vielsen. Planlæg gommens rute forbi blomsterbinderen før bryllupsdagen, så der ikke opstår stress på den store dag.

Knaphulsblomsterne

Ved brylluppet er det en tradition, at gommen og gommens fædre samt forlover får en matchende knaphulsblomst til knaphullet i jakkesættet. Bed blomsterbinderen om at lave dem af samme blomster som brudebuketten.

Buketter til brudepigerne

Det er en enorm oplevelse for et barn at være brudepige – eller svend. Skal I have små eller store brudepiger til at følge bruden op af kirkegulvet, er det yndigt med en brudepigebuket tilsvarende brudens brudebuket – blot mindre.

Brudebuketten efter vielsen

I amerikanske film ser man altid bruden kaste brudebuketten ud til bryllupsgæsterne, men det er ikke en gængs tradition i Danmark. Derimod er der mange, der vælger at lægge buketten ved graven af en afdød slægtning. Hvis man ønsker den med hjem, kan man tørre dele af buketten – eller den hele – eller få den konserveret. Har man råd og plads, kan man også få den indrammet. Uanset hvad, man vælger at gøre af buketten, så bliver brudebuketter aldrig flottere end på selve bryllupsdagen. Søg derfor for at få gode farvebilleder af buketten på bryllupsdagen.

Læs mere om brudebuketter her